Az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Program DAOP-1.1.1/E-12 Telephelyfejlesztés c. konstrukciója keretén belül 79 732 940 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül a mórahalmi RMB-Transz Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság.

 

Az RMB-Transz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. hulladék újrahasznosító és a gépjármű-javító (gépjavító) tevékenységét ezen projekt segítségével kívánja bővíteni. A projekt keretében fejlesztendő telek, Mórahalom, 6782, Röszkei út 38. hrsz. 1728 a város déli határában, a Röszke felé vezető Röszkei út keleti oldalán található.  A közútról történő megközelítésére a Röszkei útról történik.

A terület jelenleg rossz fizikai állapotban van, a rajta található épület leromlott állapotban van, jelenleg kihasználatlan terület. A fejlesztés eredményeképpen egy szerelőcsarnok, kiszolgáló épület illetve ezzel egyidejűleg nyílt, csarnok fedett előtetője alatt található hulladék újrahasznosító terület az udvaron kerül kialakításra.

Az új projekt a környezetvédelemi tevékenység bővítését szolgálja, a jelenlegi újrahasznosító tevékenység nagyobb volumenű kiterjesztése a cél. A hulladék feldolgozására (beton, tégla, cserép, kerámia, föld és kövek, kevert építési és bontási hulladékok) és az ehhez kapcsolódó gépek karbantartására az RMB-Transz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. számára létfontosságú fejlesztési terület a további fejlődéshez. 

Az építési hulladék keletkezésével és folyamatos növekedésével a fejlett ipari országokban számolnak. Egyes országokban (Hollandia, Németország, Ausztria, Franciaország illetve Svájcban) az építési-bontási hulladékok másodnyersanyagként történő hasznosításának aránya eléri vagy meghaladja a 45-50%-ot, míg a többi tagállamban kisebb mértékű a hasznosítás. Magyarországon, a többi közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan, ezen hulladékok hasznosítása lényegében megoldatlan. Másodnyersanyagként történő hasznosításuk aránya jelenleg mintegy 2-3%. Ezek a hulladékok legtöbbször a települési hulladéklerakókra kerülnek, rosszabb esetben illegálisan lerakva közvetlenül terhelik a környezetet. A projekt indokoltsága a  hulladék-újrahasznosítás ezen típusának növelése, ezáltal hozzájárulva a másodnyersanyagként való újbóli felhasználásához.

A hulladékok feldolgozását elsősorban gépek végzik, amelyet a hulladék típusából adódóan folyamatosan terhelődnek és rongálódnak, és emiatt karbantartásra szorulnak. Magát a hulladék-újrahasznosítás és egyben a gépjármű-javító karbantartó műhely adminisztratív, operatív tevékenységek illetve egyéb szükséges szociális helyiségek színtere a kiszolgáló épület, ahol a munka folyamatos koordinációját is elvégzik: itt tudják a csoport vezetők, illetve a műszaki szakemberek a munkához kapcsolódó irodai munkát is elvégezni.

A projekt realizálódásával a környezeti terhelések csökkennek, és az idáig kis mértékben feldolgozott hulladék nagyobb százalékban újra hasznosításra kerül, miáltal a cég és ipar  gazdasági mutatói is javulnak. Ezáltal ár és nyereségbevétel növekedéssel számolhatnak a folyamatban résztvevő szereplők.

Az új, gazdaságos technológia kiépítésével, a fentiek okán azért szükséges, mivel a megvalósuló korszerű technológiai folyamattal az építési hulladékfeldolgozó-ipar növekedését eredményezi a Dél-alföldi Régióban.

A projekt eredményeként a cég meglévő tevékenységi köre bővül, nő az árbevétele, így piaci pozíciója megerősödik, a technológiai és infrastrukturális színvonal emelkedik, javulnak cég hatékonysági mutatói, melyek a beruházás megtérülését gyorsítják, illetve megfelelő alapot teremtenek a további fejlesztések megvalósításához. A cég megfelelő műszaki és technológiai háttérrel rendelkező vállalkozás, a projekt megvalósulásával saját gépeit használja, ugyanakkor a hulladék feldolgozásához bérelt berendezéssel kívánja a hulladékaprítást elvégezni.

A feldolgozandó hulladék beszerzése elsősorban a lakosságtól illetve a jelenlegi partnereitől, helyi vállalkozásoktól történik. A fejlesztés célcsoportja ugyanakkor szintén hasonló körben található, a feldolgozott hulladék lakossági, vállalati megrendelőknél, illetve saját felhasználásként történhet.